Zasmakuj w bibliotece - nasz wirtualny Tydzień Bibliotek inauguruje swoją działalność ‼️
Przez 7 dni będziemy mieli dla was wystawy, recenzje oraz inne czytelnicze atrakcje.
Bo książką warto się delektować, smakujmy literaturę, słowa i nie tylko ... Smacznego czytania !!!
Tym razem przegląd powieści kulinarnych, które kuszą smakami i zapachami niesamowitych potraw. Zapraszamy do czytania.
Na początek przenosimy się do Ameryki Północnej, stanu Alabama, do Whistle Stop Cafe, kawiarni prowadzonej przez Idgie Threadgoode i Ruth Jamison . Kawiarnia, skupiająca mieszkańców, wędrowców, a także poszukujących pracy staje się sercem miasta. Wokół niej rozgrywają się dramaty i szczęśliwe chwile, a wszystko doprawione niesamowitymi posiłkami. Tu każdy gość może liczyć na pyszną pieczeń, aromatyczną kawę i kawałek ciasta z kremem kokosowym. Za smakowitym menu kryje się jednak o wiele więcej – namiętności, dramaty, śmiech, a nawet… zbrodnia. Przekonajcie się sami, sięgając po książkę „Smażone zielone pomidory” Fannie Flagg.
Kolejna recenzja w ramach Tygodnia Bibliotek.
I kolejny po „Smażonych zielonych pomidorach" klasyk. „Przepiórki w płatkach róży” Laury Esquivel. To historia Tity i Pedra, którzy nie mogli być razem. Tita, jako najmłodsza z córek, musiała opiekować się matką aż do jej śmierci. Nie mogła wyjść za mąż, ani mieć dzieci. Tymczasem Pedro zdecydował się związać z siostrą Tity, Rosaurą, tylko po to, by być blisko ukochanej. Odtąd życie trójki bohaterów rozgrywa się w jednym domu, ale przede wszystkim w kuchni, której królową jest Tita. Wykonane przez nią potrawy, to niesamowite połączenia smaków oraz emocje, które towarzyszą przyrządzaniu dań. Nie jest to zwykła powieść, to wręcz erotyk kulinarny, przesycony miłością i namiętnością do gotowania oraz mężczyzny. Piękna historia o zakazanej miłości, pełna magii i alchemii smaków, przypominająca też, że jedzenie jest najlepszym afrodyzjakiem na świecie.
W ramach Tygodnia Bibliotek kolejna powieść do zasmakowania.
„Przepis życia” Meg Donohue. Pochodzące z dwóch różnych światów kobiety, niegdyś przyjaciółki, niespodziewanie spotykają się po latach i po kilku dniach postanawiają rozpocząć własny biznes. Nie było to łatwe, bo demony przeszłości powróciły, a teraźniejszość wcale nie jest lepsza. Ponadto ktoś zaczął sabotować otwarcie nowego sklepu. Na jaw wychodzą przewinienia Julii oraz sprawa tajemniczej śmierci matki Annie, byłej gosposi rodziny St. Clair. "Przepis życia" to opowieść o dwóch kobietach pochodzących z różnych sfer społecznych, a jednak przeżywających te same rozterki oraz borykających się ze swoją samotnością, które połączy miłość do babeczek. I choć historia nie porywa, nie wzbudza także większych emocji, to może stać się towarzyszką letniego wypoczynku bądź sposobem na jesienną chandrę. Czy wspólny biznes, wymarzona cukiernia Pychotka ma szansę na sukces i komu zależy, aby interes zakończył się fiaskiem? Lektura nasuwa nam mnóstwo pytań, zaś pojawiający się wątek sensacyjny w zadziwiający sposób nie tylko nie psuje, ale wręcz dodaje książce pikanterii i odrobiny kolorytu. To wszystko oprawione zostało słodką nutą i cukierniczymi wzmiankami, na stronach powieści są uwiecznione pomysły Annie na najróżniejsze babeczki
Zasmakuj w bibliotece
Kulinarna podróż prowadzi nas do Europy. Miejscem akcji kolejnej omawianej książki to miasto zakochanych, w którym wszystko może się zdarzyć, pora na Paryż. Tam zawitała Amerykanka, Elizabeth, która wplątała się w podwójny romans. Jednym z jej wybranków okazał się Bretończyk o baśniowym imieniu, Gwendal. Drugą miłością bohaterki stała się kuchnia francuska. Gwendal okazuje się rewelacyjnym mężczyzną , z dystansem do siebie i ogromnym poczuciem humoru. Elizabeth krąży między Anglią, Francją a Stanami, weekendy spędza we Francji. Paryż fascynuje ją coraz bardziej. Odkrywa, że czym lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie Paryż. Postanawia się tu przenieść i zamieszkać z Gwendalem w jego maleńkim i przytulnym mieszkanku...
Elizabeth Bard, autorka a zarazem bohaterka książki „Lunch w Paryżu”, zabiera czytelników w podróż nie tylko po kulinariach Francji, ale odkrywa kulturę francuską, która kusi i powoduje, że trudno pozostać sobą w obcym kraju. To dziennik z zapiskami, a co za tym idzie i dla ciekawych smaku coś się znajdzie. Książka została opatrzona przepisami na francuskie dania na każdy humor.
Zasmakuj w bibliotece
Tydzień Bibliotek powoli zbliża się do końca. Ale my mamy dla Was kolejna kulinarną recenzję.
Jeżeli Twoje życie jest poukładane i nudne, jeżeli chcesz coś w nim zmienić - sięgnij po
"Jedz, módl się i kochaj" Elizabeth Gilbert.
Liz Gilbert po trwającej kilka lat sprawie rozwodowej oraz po rozpadzie kolejnego – toksycznego związku, jest psychicznie i fizycznie wyczerpana. Dręczy ją bezsenność, zażywa niezliczone ilości antydepresantów, wciąż nie mogąc odnaleźć w swoim życiu równowagi. Po proroczych słowach pewnego szamana z wyspy Bali, którego odwiedza podczas jednego z wyjazdów służbowych, postanawia rok swojego życia poświęcić podróżom. Decyduje się odwiedzić Italię, Indie i Indonezję, gdzie kosztuje nowych smaków, daru wiary i potęgi miłości. W Italii poświęca się nauce języka włoskiego, ciesząc się jego brzmieniem, a także rozkoszuje się smakiem typowej włoskiej kuchni. Do Indii jedzie z zamiarem odnalezienia Boga, Indonezja, ostatnie miejsce, jakie zamierza odwiedzić, ma pomóc jej odnaleźć równowagę pomiędzy przyjemnością, jakiej doświadczyła w czasie czterech miesięcy pobytu w Italii, a pobożnością, jakiej nauczyła się w Indiach. Być może nie znajdziesz tu niepowtarzalnych przepisów kulinarnych, ale na pewno odnajdziesz niepowtarzalny przepis na życie.
Na podstawie tej książki powstał film z Julią Roberts i Javierem Bardenem w rolach głównych.
To nasza ostatnia "kulinarna" recenzja w Tygodniu Bibliotek 2020
Jeśli romans, to tylko w Wenecji. Wpadają na siebie przypadkiem na Piazza San Marco – amerykańska dziennikarka i włoski bankowiec. Ona, dojrzała kobieta, rozwódka, nie wierzy już w miłość. On zakochuje się w niej od pierwszego wejrzenia, bez pamięci. Ciepła, zabawna i inspirująca książka – dla marzycieli, prawdziwych globtroterów, miłośników pogodnych lektur, a także smakoszy włoskiej kuchni. Romans, przewodnik turystyczny i kulinarny w jednym. A wszystko to w powieści Marleny de Blasi "Tysiąc dni w Wenecji ".
Jeśli zabraknie Ci włoskiego klimatu, polecamy z tej samej serii - "Tysiąc dni w Orvieto" oraz "Tysiąc dni w Toskanii". Tym razem bohaterowie postanawiają zamieszkać w jednym z najpiękniejszych zakątków świata - Toskanii. Kiedy przekraczają próg wynajętego domu, nie przypuszczają, ile smaków, zapachów i aromatów odkryje przed nimi kraina wina i pieczonych kasztanów. W kolejnej części Marlena i Fernando opuszczają Toskanię, by osiedlić się w sąsiadującej Umbrii. Ich nowy dom to część średniowiecznego palazzo mieszczącego się w samym sercu prastarego, przepięknego Orvieto. Podobnie jak poprzednie książki Marleny de Blasi, Tysiąc dni w Orvieto zawiera wiele smakowitych przepisów na dania z włoskiej kuchni. Gotowanie może być sztuką i ceremoniałem – ale to nie oznacza, że musi być trudne!
Do zobaczenia za rok !!!
Jakiś czas temu uroczyście inaugurowaliśmy Tydzień Bibliotek koncertem Dominiki Żukowskiej i Andrzeja Koryckiego. Artyści Was pozdrawiają i obiecują spotkanie w lepszych czasach!
XVII urodziny Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek w Filii nr 4
Miejskiej Biblioteki Publicznej w Radomsku
Wystawa "Bajkowy świat Małego czytelnika"
Wystawa „Artystki, muzy, gorszycielki”
„ Zasmakuj w ...książce ”
wystawa poradników z rożnych dziedzin wiedzy
ze zbiorów Czytelni dla dorosłych.
Aforyzmy w Filii nr 3
Miejskiej Biblioteki Publicznej w Radomsku
Na Tydzień Bibliotek Filia nr 3 MBP w Radomsku postanowiła uraczyć nas wszystkich zbiorem aforyzmów, które uświadamiają odwiedzającym filię, prawdę z pogranicza filozofii, psychologii, moralności ludzkiej. Wszystkie aforyzmy mają większy lub mniejszy związek z książkami lub czytelnikiem. Pamiętacie: "Kto czyta książki, żyje podwójnie".
Galeria Piątka - wystawa Joanny Szumskiej
Informacja o Galerii Piątka oraz wcześniejsze wystawy można zobaczyć (klikając tutaj)
Wspominamy Tydzień bibliotek z ostatnich trzech lat